Stillevens volgens de oude meesters

 B8B2513 v2 vierkantIk vond dat de tijd was aangebroken om aan een nieuw tak van fotografie te beginnen en wilde me specialiseren in stillevens volgens de oude meesters. Het is niet makkelijk maar ik wilde een poging wagen. Ik zag wel waar het schip strandde.

Tijdens het urbexen had ik wel al stillevens gemaakt, maar een stilleven volgens de oude meesters is toch een heel ander verhaal. Het is de bedoeling dat het er zo uitziet als de schilders het vroeger maakten. De Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw schilderden doeken met objecten als onderwerp. Dat idee, maar dan foto's. Een stilleven, de naam zegt het al, is een kunstzinnige compositie van roerloze of levenloze voorwerpen. Er is veel zorg besteedt aan de compositie en belichting. Ik heb veelal gebruik gemaakt van oude objecten aangevuld met fruit, tulpen en/of rozen. Het is het mooist als de bloemen verwelkt zijn. Hangende en verwelkte bloemen met vallende blaadjes zijn het passends voor dit soort foto's.

Over het maken van de eerste 7 foto's heb ik 4 dagen gedaan. Dat zegt al dat het een tijdrovend werkje is dat heel secuur moet gebeuren. De eerste dag heb ik gebruikt om alle oude spullen bijelkaar te zoeken, eerst thuis en daarna een rondje langs de familie. Het is verrassend wat je dan allemaal tegenkomt. Daarna heb ik de studioset opgezet en de ramen afgeplakt. Omdat de mogelijkheid van natuurlijk licht niet mogelijk was in de kamer, werd het licht van de studioset gebruikt en doordat de ramen afgeplakt waren kwam er geen vals licht binnen.

De tweede dag hebben we de eerste foto's gemaakt. Vooral het maken van de composities is erg veel werk. Daarna gaat de aandacht uit naar de belichting, die moet goed zijn en is ook heel belangrijk. De composities die we gemaakt hadden waren krachtig en mooi, maar de achtergrond deed het niet goed op de foto's. Jammergenoeg zag ik dit pas thuis op de computer. De derde dag maakten we een aantal foto's van de eerste serie opnieuw en nu letten we ook nog eens goed op de achtergrond. Bij thuiskomt was ik weer net zo enthousiast als bij de eerste foto's maar nu was de achtergrond ook nog goed. Wauw! Het was ons gelukt. Het is een verslavende manier van foto's maken, dus we maakten al vlug een nieuwe afspraak. Nieuw fruit en bloemen gehaald. Deze laatste kregen geen water, zodat ze konden verwelken. Sommige bloemen van de eerste foto's waren ook nog bruikbaar. Lekker verwelkt maar niet teveel. De laatste dag hebben we weer een aantal mooie composities gemaakt. Het werden mooie foto's. Ik was er heel tevreden over. Voorlopig hadden we geen tijd meer, dus op de volgende fotosessie moet ik even wachten, maar dat we weer opnieuw aan de slag gaan is zeker. Het kriebelt behoorlijk om weer te beginnen.

Aangezien ik jaren urbexfoto's gemaakt heb houd ik al lang van oude spullen. Urbex is het fotograferen van leegstaande veelal oude gebouwen met vaak nog oude spullen erin. Twee hobbies vloeiden samen bij deze stillevens en daarbij ook nog eens een grote hoeveelheid gezelligheid! Het waren super leuke dagen. En nu op naar de volgende.

Klik HIER voor alle foto's van stillevens van de oude meesters.