Burlende herten

 B8B1303 VierkantHet is bronst of te wel paartijd bij de herten. De mannetjesherten zijn dan op zoek naar liefde en proberen aan een vrouwtje te komen. Tijdens het paringsritueel bepalen de oudste en sterkste mannetjes wie de baas is en proberen zoveel mogelijk hindes (vrouwtjes) te lokken om aan hun roedel toe te voegen. Als er

andere mannetjes in de buurt zijn, de concurentie genaamd, beginnen ze te burlen. Dit is een laag oohhhhhhhh geluid dat bedoeld is om de andere mannetjes op afstand te houden en de hindes te imponeren. Komen dan toch nog andere herten in de buurt dan worden die als indringers gezien en worden ze aangevallen. Deze gevechten zijn zeer indrukwekkend om te zien. De winnaar krijgt de roedel hindes.

Vandaag zou ik met 2 fotomaatjes naar de burlende herten gaan kijken in het Weerterbos. We zouden ook gaan proberen om deze te fotograferen. Afwachten of dat zou lukken. Het was eerst een hele toer om de plaats te vinden, maar daar aangekomen bleek het al erg druk te zijn. Heel in de verte lagen een paar herten met de rug naar ons toe. Af en toe hoorden we het burlen van de herten over de vlakte galmen, maar er was niet veel te zien. Na een hele tijd wachten zagen we vanachter struiken een paar herten in beeld lopen. Klik, klik, klik klonk het om me heen. Ikzelf deed hier natuurlijk vrolijk aan mee. Het werden steeds meer herten die dichterbij kwamen en de nodige vechtpartijen braken uit. Uiteindelijk vlak voor we naar huis gingen kwam de hele kudde in beeld en heb ik die ook nog kunnen vastleggen. 

Dit was een dag om nooit meer te vergeten. Echt een hele belevenis en geweldig om mee te mogen maken.

Klik HIER voor alle foto's van de herten.